The project for Cantina La No. 20 was developed in a space divided in two levels, formed mainly by four areas, with a total of 323 sq. m. In the ground level the interior was defined for the diners —separating non smokers from those who do have the habit— considering a direct communication with the terrace, kitchen and services.


To achieve the same level both for the diner’s area as well as the kitchen, because in this last one the elevation is necessary for the sanitary and hydraulic fixtures, all the ground level was raised 18 cm above the finished floor of the mall thus reaching functionality in all the areas.

The access of the restaurant is located in main façade where is the terrace, adjacent to the shopping center corridor. As it is situated outdoors a metallic structure with glass top pergola was designed to protect from the rain and make the most of the wonderful weather throughout the year.


It also has a ramp to fulfill the accessible for all standard that leads to a small hall connecting the two diners’ areas, bathrooms and kitchen. On this level the beverage bar is located next to the smoker’s area —placed on the left edge of the floor plan— and the terrace generating a connection between the zones to give service to the whole restaurant.

The kitchen is located in the back using a 188 sq. m area that has direct connection and independent access to the service corridor of the shopping center for the comfort and efficiency of the providers and employees of the restaurant. The preparation and cooking area are next to the diner´s one so they can enjoy the creation of the dishes.

These two areas, kitchen and diners are divided by a .95 m tall bar that allows direct visual contact between the spaces. Above this bar there is a display of art, artisan products, sculptures and different elements that decorate the wood shelves. This display is also used to install the big screens when necessary.


On the second level, or tapanco, the main administration office is located followed by a lockers area that ends with the server that keeps the audio, video and multimedia equipment. The restrooms are also here and in the other end the non-refrigeration products storage. This space finishes with the refrigeration chamber, as wells as the orders reception and internal management areas.

Cantina La No. 20 has natural light and ventilation in the smoker’s area and terrace, a completely open space towards the main façade. In the interior area “solartubes” equipment were installed to bring sun light in. The non-smokers area and kitchen have air conditioning systems for some times during the day, that added to the ventilation and extraction systems reach a correct balance in energy consumption.





  • Architect: Serrano Monjaraz Arquitectos

Posted by Juan Pablo Serrano

Serrano Monjaraz Arquitectos reaches 25 years developing architectural spaces where quality is achieved by the proper use of materials and light as creative elements. Being space their raw material, architects Juan Pablo Serrano Orozco and Rafael Monjaraz Fuentes, demonstrate their capability and performance in all architecture fields always supported by interdisciplinary teams. Their structure and professionalism has given them the opportunity to work in partnership with important firms as well as with national and international architects. They have been invited to national and international competitions and they actively participate in the formation and diffusion of architectural work. Architecture signifies their way to collaborate in the development of a better urban context because the correct design of spaces is the only way to create better cities. Their experience has been strengthened by the constant search of the perfect combination between form and structure. For them community is the backbone of the cities and buildings, in which settlers spend their day to day, these are the elements that help them contribute with spaces designed to improve the quality of life of their inhabitants. They have had the opportunity to design, direct and execute residential projects, restaurants, hotels, cultural centers and housing developments. The sensibility that they bring into their projects is the decanting of everything that they learn in their professional and personal activities. Light, materials and technology are combined in a perfect balance to create the living space around the inhabitant. Their awareness regarding the ecological balance and nature has been present in their projects since their inception and they consider that sustainability is not a trend but the only way to make architecture. They are members of the Green Building Council Chapter Mexico, to strengthen their contribution in the architectural scene designing buildings that have the highest energy performance standards. They have participated with their projects in various exhibitions in major countries like Mexico, United States, France, Singapore, Italy, Argentina, Ecuador, Sri Lanka, China, Australia, Greece and Spain, as well as in interviews and in various national and international magazines. They have received numerous awards and distinctions both in Mexico and abroad.

Leave a reply

Your email address will not be published.